Mitterrand onder vuur door seksuele escapades

De Franse minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand, ligt onder vuur door zijn seksuele verleden. Aanleiding voor de ophef is zijn in 2005 gepubliceerde boek Het slechte leven, waarin hij schrijft over zijn seksuele ervaringen met jonge mannen in Azië, berichtten Franse media vandaag.

De rechts-radicale politica Marine Le Pen opende de jacht op de neef van de overleden oud-president François Mitterrand in een tv programma, waarin ze passages uit het boek voorlas. Een woordvoerder van de socialisten viel haar bij: "Terwijl Frankrijk met Thailand de strijd tegen sekstoerisme aangaat, hebben wij een minister die daar zelf klant is."

Het ultrarechtse Front National en enkele leden van de Socialistische Partij eisen dat Mitterrand aftreedt. President Nicolas Sarkozy en de minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux steunen hem.

Vorige week lag Mitterrand ook al onder vuur, toen hij het opnam voor de Frans-Poolse filmregisseur Roman Polanski, die onverwacht in Zwitserland werd opgepakt voor een oude zedenzaak. Later hield hij zich op de vlakte en zei ter verontschuldiging dat hij emotioneel had gereageerd.