'Herstel huizenmarkt in 2e helft 2010'

De nieuwe Rabo-topman Piet Moerland verwacht dat de Nederlandse huizenmarkt in de tweede helft van 2010 zal herstellen. "De huizenmarkt is structureel gezond", aldus Moerland. Dit zegt de topman in een interview met Het Financieele Dagblad.

Moerland zegt dat veel huizenbezitters in Nederland een aflossingsvrije hypotheek hebben. Mochten zij in de problemen komen, dan kunnen zij makkelijker aan hun verplichtingen voldoen (doordat alleen de rente betaald hoeft te worden) dan huizenbezitters die ook nog moeten aflossen.

Ook de huizenprijzen zullen volgens de Rabo-topman herstellen, omdat er meer vraag is dan aanbod: "Uiteindelijk, en ik vermoed dat dat vanaf de tweede helft van volgend jaar gebeurt, móet dat wel leiden tot hogere prijzen. Daar komt nog bij dat de stimuleringsmaatregelen van de overheden in de wereld de inflatie aanwakkeren. Waar moet je in dat scenario je geld stoppen, in huizen."

Met het sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek moet volgens Moerland zeer voorzichtig omgegaan worden omdat het anders onzekerheid in de markt aanwakkert. De Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland.