STR met twee coureurs in top tien

Scuderia Toro Rosso mag in de handen knijpen want net als op Monza zijn beide coureurs doorgedrongen tot de laatste kwalificatiesessie voor de Grote Prijs van Japan. Sebastian Vettel start morgen als negende, Sébastien Bourdais staat naast hem op de tiende plaats.

Het Italiaanse team heeft hoge verwachtingen van de race. Hoofd-engineer Laurent Mekies: "Morgen zullen we zien wat de concurrentie heeft gedaan met de brandstof, maar we zijn zeker blij met onze raceafstelling en zien uit naar een sterke race." En van Vettel wordt na de afgelopen goede resultaten verwacht dat hij zich steeds in de top tien rijdt. Dit is de zesde keer in zeven races dat hij daar staat en de zevende keer, Hongarije, was hij elfde. Die race is hij niet gefinisht, maar verder doet de jonge Duitser het erg goed.

Zowel Bourdais als Vettel waren erg tevreden met het resultaat tot nu toe. Vettel denkt dat het vooral de banden zijn die het succes bepalen: "Ik had het aan het einde van de kwalificatie wat moeilijker, toen de auto wat zwaarder was. De wagen voelde niet meer zo goed aan als eerder in de kwalificatie en ik maakte een paar kleine fouten. Maar het gat met de coureurs voor mij was toch al te groot. Ik denk dat we morgen een zware race zullen hebben. Vooral de banden zullen het zwaar te verduren krijgen. Het zal tijdens de race dus erg belangrijk worden om goed voor de banden te zorgen. Hopelijk blijkt onze strategie dan de juiste."

"De kwalificatie ging goed", zei Bourdais na afloop. "Ik ben ook erg blij dat ik zo dicht bij Sebastian sta op dit circuit. Normaal gesproken heb ik op dit soort banen namelijk erg veel problemen met de achterkant van de wagen. Het team heeft de aërodynamica van de auto iets weten te verbeteren voor deze race en volgens mij heeft dat enorm geholpen. Ik denk dat we in goede vorm zijn voor de race", zo verwacht de Fransman.