Standard dreigt naar Frankrijk te gaan

Standard Luik heeft gedreigd om uit te wijken naar de Franse profliga als de opsplitsing van de Belgische voetbalbond daadwerkelijk wordt doorgezet. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Standard is boos omdat de Belgische bond voetballend België wil opsplitsen in een Vlaams gedeelte en een Waals gedeelte. Overigens zouden de eerste en de tweede divisie daar niet onder vallen, maar alles daaronder zou wel getroffen worden. De Vlaamse voetbalclubs hebben al ingestemd met het plan, maar Standard is het daar niet mee eens.

De reden van de opsplitsing is overigens een kwestie van geld. De Belgische minister van Sport heeft 5,5 miljoen euro toegezegd aan de clubs voor jeugdvoetbal en om kunstgrasvelden aan te leggen. Ook zou er nog eens 50 miljoen extra bijkomen voor de bouw van nieuwe stadions. Het geld komt echter pas vrij als er een Vlaamse voetbalbond wordt opgericht.

"Dit is een eerste stap, maar een gevaarlijke stap. Want als de bond wordt uitgekleed, wat schiet er straks dan nog over? De crisis die het land en de politiek verlamt, wordt in het voetbal geïmporteerd", aldus Standards vice-voorzitter Luciano D'Onofrio. "Ze laten zich gijzelen door het geld en de Vlaamse politiek. De solidariteit is zoek en dat is jammer. Want wat is de volgende stap? Een splitsing van het voetbal in eerste en tweede klasse? Als het zo ver komt, zal ik met Standard verplicht zijn uit te wijken naar Frankrijk. Op dit ogenblik wordt mij geen andere keuze gegeven."