Beroep McLaren dient maandag

Het beroep dat McLaren heeft ingesteld naar aanleiding van de straf die Lewis Hamilton ontving tijdens de Grand Prix van België wordt vandaag behandeld. Door de ontvangen straf werd niet Hamilton maar Ferrari-coureur Felipe Massa de uiteindelijke winnaar in Spa.

Lewis Hamilton en Kimi Räikkönen waren in de laatste ronden van de Grand Prix van België aan het vechten om de eerste plaats. Hamilton leek uiteindelijk de race te winnen nadat hij, na het afsnijden van een chicane, een inhaalactie uitvoerde in de bocht daarna. Nog na het afsnijden gaf de Brit de eerste positie kort terug aan Räikkönen met de gedachte dat dit voldoende was.

De aanwezige stewards dachten daar na de race anders over en gaven Hamilton een drive-through penalty in de vorm van 25 seconden straftijd, omdat de race inmiddels voorbij was. Door deze straf werd Hamilton uiteindelijk derde en ging de winst naar Felipe Massa. Räikkönen bracht, met nog twee ronden te gaan, een bezoek aan de vangrail en wist daardoor ook in België geen punten te behalen.

Direct na de race informeerde McLaren de raceleiding dat men van plan is om in beroep te gaan tegen de straf. Volgens teambaas Ron Dennis heeft het team tijdens de race tweemaal contact gehad met racedirecteur Charlie Whiting over het afsnij-incident. Whiting verklaarde tijdens dat contact dat hij niets heeft gezien wat een straf zou kunnen veroorzaken.

Nu blijkt achteraf dat de stewards, die het uiteindelijke besluit moeten nemen, niet de mening van de racedirecteur hoeven over te nemen. De stewards worden in dit geval gezien als een onafhankelijke commissie.

De kans dat het beroep van McLaren wordt verworpen is vrij groot. Ten eerste werd de straf gegeven in de vorm van een drive-through penalty, een straf waar achteraf geen beroep kan voor worden aangetekend. Gebeurde het incident tussen Hamilton en Räikkönen eerder in de race dan had Hamilton ook een drive-through penalty gekregen, maar omdat het incident in de laatste ronden gebeurde was daar geen tijd meer voor.

Ten tweede blijkt uit de historie dat de straffen die worden opgelegd door stewards zelden tot nooit worden teruggedraaid. De uitspraak wordt maandag of dinsdag verwacht.

Update 14:53 uur

Lewis Hamilton was vanmorgen tijdens de behandeling van het beroep in Parijs aanwezig om zijn versie van het verhaal te geven. Zijn getuigenis moet echter nog komen omdat bijna de gehele ochtend werd gediscussieerd over het feit of het beroep wel ontvankelijk is. Uit de telemetrie blijkt dat Hamilton na het afsnijden van de chicane 6.7 km/uur langzamer was dan Räikkönen en tot maximaal zeven meter achter hem reed. Vanochtend werd ook deel van het radioverkeer tussen McLaren en Charlie Whiting beluisterd.

Het Court of Appeal bestaat tijdens de behandeling van deze zaak uit vijf leden, waaronder de Nederlander Harry Duijm. Lewis Hamilton hoopt vanmiddag aan het woord te komen.