Bruintjes naar huis gestuurd

Natasja Bruintjes komt dit weekend, tijdens de wereldbekerwedstrijden in Calgary, niet in actie. De Brabantse schaatsster zou tijdens de 1000 meter in actie komen, maar de Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft haar plaats aan Marianne Timmer gegeven.

Timmer wist zich tijdens het NK afstanden niet te plaatsen voor de 1000 meter, maar viel afgelopen weekend in voor Paulien van Deutekom. De laatstgenoemde schaatsster meldde zich af, vanwege een blessure. De Sappenmeerse liet een prima tijd noteren, waardoor ze nu de plaats van Bruintjes in mag nemen.

De coach van Bruintjes, Peter Kolder, is des duivels. Hij stuurde zijn pupil terug naar Nederland, zodat voorkomen kan worden dat ze teveel bij deze ontstane rel wordt betrokken. Bovendien kan de jonge schaatsster zich in alle rust op het NK sprint voorbereiden.

Kolder is van mening dat de KNSB Bruintjes niet mocht passeren, al mogen zij wel schaatsers aanwijzen om deel te nemen aan wereldbekerwedstrijden. De coach is echter van mening dat dit pas na de derde wedstrijd, die in het Thialf-stadion in Heerenveen wordt verreden, zou mogen gebeuren.

Bruintjes had overigens een reële kans om gewoon aan de start te verschijnen, aangezien Van Deutekom nog niet helemaal fit is. Toch besloot Kolder om haar naar huis te sturen. "Als de technische commissie haar niet in bescherming neemt, dan moet ik dat maar doen."