Uitslag Newcastle United - AZ

AZ is er niet in geslaagd om de eerste wedstrijd in de achtste finales van de UEFA Cup te winnen. Op St. James' Park was Newcastle United met 4-2 te sterk. Voor de Engelsen scoorden Dyer en Martins (2x). Steinsson schoot in eigen doel. Arveladze en Koevermans scoorden voor de Alkmaarders.

Van Gaal begon het duel tegen Newcastle United tegen met Kew Jaliens en Grétar Steinsson in de basis. Dit tweetal was tijdens het treffen met Ajax nog geblesseerd, maar keerden tegen de Engelse ploeg weer terug in de basis. Hierdoor startten Ryan Donk en Gijs Luirink vanaf de bank. Ook Moussa Dembélé moest zijn basisplaats afstaan. De oefenmeester van de Alkmaarse formatie begon met Shota Arveladze en Danny Koevermans in de voorhoede.

Om 20:30 trapte Sieberski af voor het begin van de wedstrijd. De eerste kans van de wedstrijd was ook voor hem, maar de speler van Newcastle United schoot naast. Na zeven minuten spelen kwamen de Engelsen al op voorsprong. Dyer gaf de bal voor, maar Steinsson raakte de bal ongelukkig en tikte hem voorbij Waterman. Enkele minuten later gaf Koevermans de bal voor aan Arveladze, maar de Georgiër kwam te kort. Na twintig minuten spelen kreeg Martins een goede mogelijkheid, maar hij kopte de bal langs. AZ kwam er tot nu toe maar moeizaam uit en kreeg nauwelijks echte kansen. Niet veel later schreef Dyer de tweede goal op zijn naam. Hij stifte de bal over de keeper van de Alkmaarders. Nog geen minuut later gooide Martins het duel op slot door het derde doelpunt aan te laten tekenen.

Na een bijna een half uur spelen kreeg AZ de eerste echte mogelijkheid via Martens. De middenvelder schoot de bal echter tegen Given aan. Niet veel later schoot Arveladze zijn ploeg terug in de wedstrijd. Jenner gaf de bal voor, waarna de aanvaller de bal in het doel kopte. Nog voor rust breidde Newcastle United de voorsprong weer uit via Martins. Hij schoot zijn tweede van de avond binnen, nadat geen enkele speler van AZ bij hem in de buurt was. Vijf minuten voor rust waagde Koevermans een poging, maar de keeper van de Engelsen wist het schot te pareren.

Na bijna tien minuten spelen in de eerste helft kreeg De Cler een goede kans om te scoren. Given stond echter goed opgesteld. In de rebound kreeg Boukhari ook nog een mogelijkheid, maar ook hij wist deze niet te verzilveren. Niet veel later kreeg ook Koevermans een goede kans, maar een verdediger van Newcastle United was de aanvaller te slim af. Na een uur spelen kreeg Dyer een goede kans, maar zijn vizier stond niet op scherp. Niet veel later probeerde Martins het van afstand, maar de bal vloog over het doel van Waterman.

In de 73e minuut gaf scheidsrechter Busacca een strafschop aan AZ naar aanleinding van een handsbal van Taylor. Dembélé miste dit buitenkansje, maar Koevermans tikte de bal uiteindelijk toch binnen. Tien minuten voor tijd probeerde Dembélé een schot op doel, maar de speler schoof de bal naast. Nog geen minuut later kreeg Martins een goede mogelijkheid, maar Waterman stond goed opgesteld. In de slotfase van het duel kregen de twee ploegen geen echte kansen meer. De Engelsen hielden veel spelers achter de bal en AZ wilde wel, maar kon geen vuist meer maken.

Karakteristieken

Newcastle United - AZ 4-2
7' Steinsson (e.d) 1-0