Nieuwe NFL-president benoemd

De NFL heeft een opvolger voor commissioner Paul Tagliabue. Roger Goodell, met 24 jaar ervaring in de NFL, neemt het stokje over. De post is vergelijkbaar met die van FIFA-preses Sepp Blatter, maar Goodell zal meer macht over de NFL hebben dan Blatter over de FIFA. Goodell wordt de achtste preses in het 86-jarige bestaan van de NFL.

De commissioner vervult de rol van president van de competitie en wordt gekozen door de eigenaars van de 32 teams. In vijf stemronden passeerde Goodell vier concurrenten, waaronder twee met een NFL-achtergrond, voor de benodigde tweederde meerderheid. In de laatste ronde werd unaniem op Goodell gestemd.

Goodell is sinds 1982 aan de NFL verbonden. In dat jaar kwam hij als stagiair binnen in het hoofdkantoor in New York, waarna hij zich in 24 jaar tot de tweede man achter Tagliabue opwerkte. In die periode breidde de league uit van 28 naar 32 teams, werden 21 nieuwe stadions gebouwd en verzesvoudigde de waarde van de uitzendrechten van 4 miljard dollar tot 24 miljard dollar. Deze laatste overeenkomst werd door Goodell gesloten.

De hete hangijzers waarmee de nieuwe commissioner te maken krijgt zijn de inkomstendeling onder de teams en het plaatsen van een NFL-team in Los Angeles. Ook het gebruik en de bestrijding van doping komt in de NFL steeds prominenter aan bod. Uiteindelijk is er ook nog de internationale expansie, waaronder de NFL Europe valt, alsmede het spelen van meer wedstrijden uit het voor- en reguliere seizoen in steden buiten de VS.