Overlijden Kneet schokt wielerwereld

De voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, de Nederlander Hein Verbruggen, heeft geschokt gereageerd op de dood van Gerrie Knetemann.

Een zwaar aangeslagen Verbruggen liet vanuit China, waar hij momenteel is, weten dat hij nauwelijks woorden heeft om zijn gevoel te onderschrijven.

"Ik kende Gerrie heel goed en ook zijn familie. Ik had veel contact met hem in zijn tijd als renner en van daaruit is een vriendschap ontstaan. Het is moeilijk voor mij dat ik nu zover weg in China zit. Het is een groot verlies."

Wielrenner Erik Dekker zei in de Telegraaf dat de Kneet een bijzondere kerel was, een sfeermaker, maar ook iemand die veel verstand had van wielrennen.

Een generatiegenoot van Knetemann, Hennie Kuiper, roemt in dezelfde De Telegraaf de werklust van Knetemann. "In het uitoefenen van zijn vak was hij mieters fanatiek. Hij verzaakte nooit. Het is niet voor niets dat hij een erelijst heeft waar je U tegen zegt."

Ploegleider Erik Breukink van Rabobank looft vooral het doorzettingsvermogen van de bondscoach. "Zelf zei hij altijd dat hij geen talent had gekregen voor het wielrennen. Dat alleen met knokken zover is gekomen. Op te vroege leeftijd verliezen we een groot sportman en een geweldig mens", aldus Breukink.