F1: Uitslag Grand Prix Japan

Sebastian Vettel is als winnaar over de finish gekomen bij de Grand Prix van Japan. De 22-jarige Red Bull Racing-coureur uit Duitsland, liet Jarno Trulli en regerend wereldkampioen Lewis Hamilton achter zich.


Vanwege de blessure die Timo Glock tijdens de kwalificatie opliep, begonnen we de GP van Japan met een rijder minder. Ondanks het feit dan Jaime Alguersuari erg moeilijk wegkwam, begon de race goed. Vooral Sebastian Vettel maakte een superstart, waardoor hij zijn poleposition wist te behouden.

Vrij snel na de start ging Mark Webber naar binnen voor onder andere een bandenwissel, wat hem al snel op een ronde achterstand kwam te staan. Even later stond hij wéér in de pitlane vanwege een vloeistofprobleem. In de vijfde ronde kwam hij eveneens naar binnen om aan zijn wagen te laten sleutelen door het monteursteam van Red Bull Racing.

Voor Torro Rosso-rijder Sebastian Buemi is de wedstrijd al snel ten einde. In de elfde ronde komt hij naar binnen en parkeert zijn auto, om de wedstrijd vanaf de zijlijn verder te volgen.

In ronde dertien raakt Adrian Sutil tijdens een inhaalmanoeuvre in een spin, maar kan hij gelukkig zijn weg vervolgen. Hij valt een aantal plaatsen terug en zal deze race niet verder meer komen dan een dertiende positie. Een tijdje later raakt de Franse Romain Grosjean naast de baan, maar ook hij kan zijn weg al snel vervolgen.

Na de pitstop van Heikki Kovalainen gaat hij de strijd aan met Giancarlo Fisichella, waarbij de twee coureurs bijna in botsing komen. Dit zorgt bij de 98.000 toeschouwers op de tribunes in Suzuka voor de nodige spanning.

Door de snelle pitstop in ronde veertig weet Sebastian Vettel de nummer één positie te behouden. Niet lang daarna vliegt Jaime Alguersuari, de jonge Scuderia Toro Rosso-rijder die tot dan toe een voortreffelijke race heeft gereden, de vangrail in. Doordat er behoorlijk wat rotzooi op de baan ligt, wordt de safetycar ingezet, waardoor iedereen weer aan kan sluiten. Mark Webber maakt gebruik van deze periode om voor de vijfde keer een stop te maken, ditmaal om zijn neus te laten vervangen.

Met nog vier ronden te gaan, gaat de safetycar de garage in en na een spannende eindstrijd is het Sebastian Vettel die op de hoogste trede van het podium mag gaan staan. Naast hem staat Jarno Trulli en Lewis Hamilton is degene die de laagste plek op het erepodium inneemt.

 

Pos. RijderRijderTeamTijdUitvalreden
1S. VettelRed Bull1:28:20.443 
2J. TrulliToyota+4.877 
3L. HamiltonMcLaren+6.472 
4K. RäikkönenFerrari+7.940 
5N. RosbergWilliams+8.793 
6N. HeidfeldBMW+9.509 
7R. BarichelloBrawn GP+10.641 
8J. ButtonBrawn GP+11.474 
9R. KubicaBMW+11.777 
10F. AlonsoRenault+13.065 
11H. KovalainenMcLaren+13.735 
12G. FisichellaFerrari+14.596 
13A. SutilForce India F1+14.959 
14V. LiuzziForce India F1+15.734 
15K. NakajimaWilliams+17.973 
16R. GrosjeanRenault+ 1 ronde 
17M. WebberRed Bull+ 2 rondes 
DNFJ. AlguersuariScuderia Toro Rosso+10 rondesCrash
DNFS. BuemiScuderia Toro Rosso+42 rondesUitval