Vrouwen claimen topfuncties

Ruim tweehonderd topvrouwen pleiten voor een quotum van 40 procent voor vrouwen in commissariaatfuncties en toezichtfuncties. Zij hebben daartoe een manifest ondertekend dat vandaag wordt aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer, het kabinet en de sociale partners.

Het manifest is een initiatief van headhuntersbureau Woman Capital, dat eerder al een publieke oproep deed om vrouwelijke commissarissen te benoemen bij financiële instellingen die staatssteun hebben ontvangen.

De topvrouwen zeggen het wachten beu te zijn. "We dachten dat het aantal vrouwelijke topbestuurders vanzelf zou toenemen. Dat is niet gebeurd. We zien geen andere oplossing dan de politiek te vragen om quota", aldus Bercan Günel van Woman Capital. Het quotum, dat in Noorwegen eerder werd ingevoerd, moet uiterlijk in 2014 in werking treden en gelden voor alle beursgenoteerde bedrijven en publieke en semipublieke organisaties.

Volgens ondertekenaar Monika Milz, directeur bij de Rabobank, is na dertig jaar diversiteitsbeleid gebleken dat er "echt iets goed mis" is. "Te veel vrouwelijk talent blijft onbenut en daar doet de bv Nederland zichzelf tekort mee." Ook Trude Maas, onder meer commissaris bij Philips, Schiphol en ABN Amro, zegt er genoeg van te hebben. "Als je alles al hebt geprobeerd, moet je op zoek naar een andere oplossing. Dat is een quotum."

De topvrouwen zeggen niet "gecharmeerd" te zijn van quota, maar geen andere uitweg te zien. Lizzy Venekamp, directeur van Opportunity in Bedrijf wijst op hun laatste rapport waaruit blijkt dat het aantal vrouwen in de raad van bestuur van de 500 grootste Nederlandse bedrijven in vijf jaar tijd is gestegen van 3 naar 3,4 procent.

De topvrouwen pleiten bewust niet voor een quotum voor bestuursfuncties. "Dan moeten mannen worden ontslagen en dan gaat de discussie alleen nog maar daarover", zegt Günel. "Met meer vrouwelijke commissarissen en toezichthouders worden vrouwen vanzelf zichtbaarder en kunnen ze invloed uitoefenen op de directiebenoemingen", aldus Trude Maas.