Obama: tsunami Samoa grote ramp

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren verklaard dat een "grote ramp" Amerikaans Samoa in het zuidelijk deel van de Grote Oceaan heeft getroffen. Het Amerikaans deel van Samoa is samen met het westelijker gelegen en onafhankelijke deel van de eilandengroep getroffen door een tsunami.

Door het tot de Verenigde Staten behorende deel van Samoa tot rampgebied te verklaren komt er ruimte voor federale hulpgelden om manschappen en materiaal naar het afgelegen gebied te sturen. Medewerkers van de Amerikaanse rampenbestrijdingsdienst FEMA zijn naar de eilanden gestuurd om de situatie te beoordelen.

Het dodental als gevolg van het natuurgeweld is vandaag opgelopen tot 36 en zal naar verwachting veel verder stijgen, meldden functionarissen. Op het Amerikaanse deel zijn de meeste doden gevallen: 22. Er zijn al berichten over in totaal meer dan honderd doden. Lokale media meldden ook dat er zeker honderd gewonden en tientallen vermisten zijn.

De tsunami ontstond door een zeebeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag circa 200 kilometer ten zuiden van de eilanden.

Twee bij buitenlandse toeristen geliefde vakantieoorden op het hoofdeiland Upolu zijn verwoest door de tsunami. Vicepremier Misa Telefoni zei dat inwoners en bezoekers weinig tijd hadden zich voor te bereiden voor de verwoestende golven. De populairste vakantieoorden, Sinalei Reef Resort and Coconuts Beach Resort aan de westkust van Upolu, zijn hard getroffen door de tsunami.