Huizenbouw in Nederland valt stil

De bouw van nieuwe huizen is stil aan het vallen. In de eerste acht maanden van dit jaar verkochten bouwbedrijven en projectontwikkelaars nog maar 1300 huizen per maand. In de jaren daarvoor waren dat er maandelijks nog 2800. Complete bouwprojecten stagneren nu omdat in de voorverkoop te weinig panden van de hand gaan. Als er niets gebeurt, gaat 20 procent van de bouwbedrijven failliet.

Met die waarschuwing aan het kabinet presenteerde de NVB, de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers, vandaag in Den Bosch de recente verkoopcijfers van nieuwbouwhuizen. NVB-directeur Nico Rietdijk slaat alarm. "We zitten nu op het laagste niveau dat ooit door ons is geregistreerd. Daarnaast zijn de verkochte woningen kleiner en circa 9 procent goedkoper dan voorheen." De NVB voorspelt dat de woningbouw zo’n 7 miljard euro aan jaarproductie verliest. 75 duizend tot 100 duizend werknemers zullen volgens de bouwers hun baan verliezen als het tij niet snel wordt gekeerd.

Hoewel ook de verkoop van bestaande woningen in een diep dal zit (min 43 procent ten opzichte van vorig jaar), verwacht de NVB daar een eerder herstel dan op de nieuwbouwmarkt. Uit recente onderzoeken blijkt dat starters langzaam maar zeker weer de aanschaf van een huis overwegen. Dat kan de woningmarkt in beweging zetten.

Maar om de nieuwbouwprojecten vlot te trekken is het noodzakelijk dat ook de duurdere huizen weer verkocht worden. "Vaak loopt de verkoop van goedkope woningen nog wel redelijk door, maar omdat de dure woningen in een project financieel en kwalitatief niet gemist kunnen worden, stranden projecten alsnog", aldus NVB-directeur Nico Rietdijk.

De bouwers kwalificeren de maatregelen van het kabinet om de woningmarkt op gang te brengen als "too little too late". Minister Van der Laan verhoogde per 1 juli de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot woningen van 350 duizend euro. Mensen die een woning in die categorie buiten hun schuld (werkloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, overlijden partner) met verlies moeten verkopen via een executieveiling, kunnen erop rekenen dat NHG de restschuld aan de bank betaalt.

De NVB pleit voor een verdere verruiming van de NHG-garantie tot tenminste 500 duizend euro. Daarnaast roepen de bouwers de overheid op de grondprijzen te verlagen en de kwaliteitseisen te versoepelen. De gemiddelde koper zoekt een nieuwbouwhuis van 250 duizend euro. De gemiddelde vraagprijs ligt echter op 290 duizend euro. Om vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen willen de bouwers goedkoper kunnen bouwen.

De NVB presenteerde de cijfers vandaag in de Brabantse hoofdstad Den Bosch, omdat die provincie volgens de bouwers het goede voorbeeld geeft in het stimuleren van de bouw. Brabant presenteerde vorige week een pakket maatregelen. Zo kunnen Brabantse huizenkopers rekenen op provinciale compensatie als zij hun nieuwe woning door onvoorziene omstandigheden binnen drie jaar gedwongen moeten verkopen. De provincie neemt dan de helft van het verlies voor haar rekening, met een maximum van 60 duizend euro.


Huizenbouw in Nederland valt stil  (foto: DAG)