Rotterdam opent nieuw metrostation CS

Duizenden reizigers die dagelijks op Rotterdam Centraal Station op de metro stappen zullen vandaag hun ogen nog wel eens moeten uitwrijven. Rotterdam neemt namelijk het nieuwe metrostation in gebruik.

Het contrast met het oude ondergrondse station is groot. Grote perrons, metershoge daken en veel licht en ruimte beheersen de nieuwbouw. "Een station met internationale allure waar alles draait om sociale veiligheid", liet RET-directeur Pedro Peters eerder weten.

De bouw van het nieuwe metrostation begon in 2006 en kost zo'n 146 miljoen euro. Volgend jaar juli moeten de metrorijtuigen in een keer van Den Haag Centraal naar Rotterdam rijden. Daarvoor is een nieuwe 2,5 kilometer lange ondergrondse tunnel op 30 meter diepte geboord.

Niet alleen het metrostation krijgt overigens een opknapbeurt. Het hele Centraal Station is al jaren een grote bouwput. Dat is nodig omdat het huidige station de dagelijkse stroom van 110.000 reizigers niet aankan. In 2025 zal het aantal reizigers (met hsl, RandstadRail, 'gewone' trein, bus en tram) 330.000 bedragen.