Meerderheid Ieren voor Verdrag van Lissabon

Een meerderheid van de Ieren staat achter het Verdrag van Lissabon, waar ze komende vrijdag in een referendum over kunnen stemmen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling, die is uitgevoerd in opdracht van de Ierse zondagskrant Sunday Business Post.

Van de ondervraagden stemt 55 procent in met het verdrag, terwijl 27 procent tegen zal stemmen. Het ja-kamp steeg met 1 procentpunt, 'nee' won 2 procentpunten. 18 Procent van de Ieren heeft nog geen mening. Als de twijfelaars niet worden meegerekend, omdat 'geen mening' geen keuzemogelijkheid is bij het referendum, zou 67 procent voor stemmen en 33 procent tegen.

Uit een andere peiling eerder deze week, in opdracht van de krant Irish Times, bleek ook al de Ierse steun voor het EU-verdrag. Van de ondervraagden daar zou 59 procent voor en 41 procent tegen het akkoord stemmen.

De Ieren wezen het verdrag dat de EU moet hervormen vorig jaar nog af. Pas als het verdrag in alle 27 EU-lidstaten is geratificeerd, wordt het van kracht. Zijn voorganger, de Europese Grondwet, strandde vier jaar geleden bij referenda in Nederland en Frankrijk. Dit keer is Ierland het enige land waar een referendum over het verdrag wordt gehouden.