'Gracias Máxima'

De eerder deze week in Spanje gearresteerde Nederlands-Argentijnse verkeersvlieger Julio P. is bij de politie aangegeven door collega’s na een discussie over Jorge Zorreguieta, de Argentijnse vader van de Nederlandse prinses Máxima. Dit berichtten vandaag enkele Argentijnse kranten.

Het blad Página 12 is erg verguld met de aanhouding van de voormalige marinevlieger P. en dankt Máxima in een tussenkop: 'Gracias, Máxima'.

Het dagblad La Nacion meent dat P. zich als ‘vlieger des doods’ blootgaf in een discussie met collega’s in 2007 in restaurant Gado Gado op Bali. Daar kwam het gesprek via prinses Máxima op de vermeende rol van haar vader Jorge Rafael Zorreguieta tijdens de militaire dictatuur.

P. legde uit dat zijn gesprekspartners geen flauw idee hadden wat er zich destijds afspeelde. Het was oorlog en aan beide zijden vielen doden, volgens P. Toen vertelde hij volgens la Nación op deze Balinese avond dat hij piloot was geweest bij de ‘vuelos de la muerte’, vluchten waarmee gedrogeerde politiek gevangenen in zee werden gegooid.

Zijn collega’s verraadden hem, waarmee onderzoeken tegen P. van start gingen.