Braziliaanse ambassade Honduras omsingeld

Hondurese militairen en agenten hebben vandaag de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa omsingeld, waar de afgezette Hondurese president Manuel Zelaya zich bevindt. Ongeveer vierduizend demonstranten in de omgeving van het gebouw zijn weggejaagd.

Een ooggetuige meldde dat de politie traangas op de betogers afvuurde. Zeker twee traangasgranaten kwamen op het terrein van de ambassade terecht. Zelaya beschuldigde de politie van het voorbereiden van een aanval. Hij riep zijn aanhangers op zich vandaag in de hoofdstad te verzamelen om "de vreedzame dialoog aan te gaan, die de grondwettelijke orde moet herstellen". Zelaya verscheen later op het balkon van de ambassade en zei: "Niemand neemt me nog te grazen terwijl ik lig te slapen."

Gisteren werd bekend dat de uitgezette president Zelaya was teruggekeerd naar Honduras. Hij wil weer als president aangesteld worden. De interim-regering is daarop tegen en heeft van de Braziliaanse regering de uitlevering van Zelaya geëist.

Duizenden mensen gingen de straat op nadat bekend was geworden dat Zelaya was teruggekeerd. De interim-regering stelde een avondklok in. Die werd later verlengd. De Hondurezen moeten ook vandaag de gehele dag thuisblijven. Zo willen de machthebbers demonstraties voorkomen. Bovendien zijn alle vier internationale luchthavens in het land gesloten.