Nieuwe functie prinses Máxima binnen VN

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft gisteren in New York prinses Máxima benoemd tot zijn speciale pleitbezorger voor toegankelijke financiën voor iedereen, inclusief ontwikkelingslanden.

In deze functie zal ze Ban Ki-moon adviseren en zich wereldwijd inzetten om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Vandaag zal de prinses voor het eerst in haar nieuwe functie spreken tijdens een bijeenkomst over financiën in New York.

De prinses zet zich al langer in op het terrein van de toegankelijkheid van de financiële sector. In veel landen is het voor veel mensen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten.

De afgelopen jaren was Máxima binnen de VN al lid van een groep adviseurs op dit terrein. In die rol sprak ze onder meer met wetgevers en toezichthouders over de belemmeringen voor het toegankelijk maken van financiële diensten. Ook in haar nieuwe functie zal ze de komende tijd landen bezoeken om haar boodschap onder de aandacht te brengen.