Navo: 'Mogelijk mislukken missie Afghanistan'

De nieuwe Navo-commandant in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, waarschuwt voor een mogelijk “mislukken van de missie” als er niet onmiddellijk meer internationale troepen naar het land worden gestuurd. Dit moet gebeuren in combinatie met betere methodes om het vertrouwen en de steun van de lokale bevolking te winnen.

In een rapport over de huidige situatie aan de Amerikaanse minister van defensie, Robert Gates, is McChrystal zeer negatief over de mateloze corruptie binnen de Afghaanse overheid. Ook is hij ontevreden over de tot nu toe door de strijdkrachten gebezigde tactieken: “Het niet kunnen aanleveren van adequate middelen riskeert een langer conflict, meer doden, hogere kosten en uiteindelijk een kritiek verlies aan politieke steun voor de missie.”

“Elk van deze risico's kan op zichzelf de missie laten mislukken”, stelt de generaal. “Als we het initiatief niet nu nemen en daarmee het momentum van de opstandelingen omkeren, riskeren we een uitkomst waar het verslaan van de Taliban niet langer mogelijk is.”

Gekoppeld aan het verhogen van het aantal soldaten moeten nieuwe tactieken worden uitgerold. Zo wil McChrystal onder meer Navo-troepen in de lokale taal onderwijzen, zodat ze “worden gezien als gasten van het Afghaanse volk en hun overheid, in plaats van een bezettingsleger. Door constant bezig te zijn met de bescherming van onze eigen troepen, hebben we ons mentaal en fysiek van de bevolking gedistantieerd, terwijl we juist de bevolking dienen te beschermen.”

“De opstandelingen kunnen ons militair niet verslaan, maar we kunnen onszelf wél verslaan.”