Studenten hebben te weinig normbesef

Studenten hebben volgens het bedrijfsleven te weinig normbesef. Dat bleek gisteren uit onderzoek van accountantsorganisatie KPMG onder Nederlandse bedrijven.

De hogere onderwijsinstellingen zijn volgens de helft van de ondervraagde ondernemingen verantwoordelijk voor het gebrek aan normen en waarden. Opleidingen zouden te weinig aandacht besteden aan de ethische vorming van studenten.

Bijna de helft van de bedrijven (40 procent) zegt de afgelopen twee jaar een veelbelovende medewerker te hebben ontslagen wegens een gebrek aan normen en waarden. Vooral jongere managers en dan met name mannen, missen volgens veel bedrijven een moreel kompas. Verantwoordelijkheidsgevoel en respect worden volgens de ondernemingen door starters geofferd voor zaken als een snelle carrière, inkomen en status.

De overheid probeert in een reactie op de crisis tevergeefs het gebrek aan moraliteit in het bedrijfsleven te lijf te gaan met nieuwe regelgeving, meent hoogleraar Accountantscontrole en KPMG-partner Philip Wallage. Nieuwe regels helpen volgens Wallage niet tegen menselijk gedrag als hebzucht en het nastreven van het eigen belang. "Er is echter geen enkele regel die gewenst gedrag van mensen kan afdwingen", aldus de hoogleraar.