Advocaat: Geen eerlijk proces voor 'zwembadmonster'

Advocaat Pieter van der Kruis wil dat het proces tegen Benno L. onmiddellijk word stopgezet. De Bossche zwemleraar heeft volgens de advocaat geen kans op een eerlijk proces omdat hij door justitie bij voorbaat al schuldig zou zijn bevonden aan de ontucht met 98 kinderen.

Doordat justitie de afgelopen maanden steeds sprak van ‘in elk geval’ 98 gevallen, is volgens de advocaat naar buiten toe de indruk gewekt dat die gevallen vaststaan, en dat er nog veel meer is gebeurd. Justitie is er volgens Van der Kruis schuldig aan dat Benno L. in de pers werd omschreven als ‘het Bossche zwembadmonster’. Van der Kruis: "Heeft een monster nog kans op een eerlijk proces?"

Benno L. zelf zei in een verklaring dat justitie onnodig veel onrust heeft gecreëerd doordat zij de ouders via de media informeerde zonder details bekend te maken. "Met de jongetjes is niets gebeurd. Ook niet in één van de drie zwembaden, waar de meeste kinderen zwommen."

Op de publieke tribune werd emotioneel gereageerd. Ouders riepen ‘lul’ en ’smeerlap’ tegen Benno L. Daarop bood de verdachte zijn excuses aan. "Ik schaam me voor wat er is gebeurd." Maar evenals zijn advocaat vindt hij dat hij bij voorbaat is veroordeeld. Hij denkt dat hij niet meer in Nederland kan leven. "Ik moet dadelijk het land uit."

Het Openbaar Ministerie ontkent Benno L. bij voorbaat schuldig te hebben verklaard. De publiciteit was nodig om zo snel mogelijk alle betrokken ouders te bereiken en hulpverlening te regelen voor de slachtoffers. Het OM zegt met het gevonden filmmateriaal ‘onomstotelijk bewijs’ tegen Benno L. in handen te hebben.

Justitie verdenkt Benno L. van verkrachting van een meisje met het syndroom van Down en ontucht met 98 meisjes. De zaak ging rollen in juni toen de recherche tienduizenden seksueel getinte afbeeldingen van meisjes tussen de zes en zestien jaar vond op vijf computers, acht harde schijven, tien camera’s en zestien geheugenkaarten van de verdachte.

Het Openbaar Ministerie heeft een schorsing aangevraagd, aan het begin van de middag gaat de zitting verder.