Geruchten vertrek Balkenende 'flauwekul'

Minister-president Jan Peter Balkenende spreekt tegen dat hij in de race is voor een hoge post in Europa. Hij noemde geruchten hierover vanochtend 'flauwekul'. Op de vraag of hij aanblijft als premier, antwoordde Balkenende in de wandelgangen van de Tweede Kamer: "Natuurlijk, zo is dat."
 
Hij reageerde op een bericht in Het Financieele Dagblad dat binnen het CDA al is afgesproken dat Maxime Verhagen de nieuwe premier wordt als het Balkenende lukt voorzitter te worden van de Europese Raad. In Den Haag en Brussel gaan al maanden geruchten dat Balkenende in beeld zou zijn als eerste permanente voorzitter van de Europese raad. Volgens het verdrag van Lissabon, dat nog niet door alle lidstaten is geratificeerd, moet er in de loop van begin volgend jaar een voorzitter zijn.
 
Ook de oppositie in de Tweede Kamer eiste vandaag aan het begin van de tweede dag van de algemene beschouwingen meteen helderheid. "Ik wil rechttoe rechtaan de garantie horen dat hij niet als een dief in de nacht vertrekt", stelde VVD-leider Mark Rutte. "Het vertrek van het boegbeeld" betekent volgens D66-leider Alexander Pechtold nieuwe verkiezingen.
 
Balkenende zei dat garanties niet te geven zijn. Hij wees erop dat hij bijvoorbeeld zelf al eens een tijdje in het ziekenhuis lag. "Maar mijn ambitie is het om van deze kabinetsperiode een succes te maken. Mijn agenda reikt tot 2015."
 
Ook PVV-leider Geert Wilders vroeg naar het aanblijven van Balkenende, tot groot genoegen van de premier zelf. "Wat is dit voor mij een fantastisch moment", verwees Balkenende naar de eerdere momenten dat Wilders steevast om het aftreden van Balkenende vroeg. "En dan nu de vraag: u gaat toch niet weg. Dit is een van de grootste momenten van de heer Wilders in de Kamer", zei Balkenende.
 
Overigens kondigde Wilders voor later op de dag opnieuw een motie van wantrouwen aan. Hij wil zo snel mogelijk verkiezingen.

Balkenende is niet weg te slaan uit Den Haag  (foto: DAG)

Met dank aan Boswachtertje voor de submit.