Wonderspray verdrijft snel migraine

Een nieuwe snelwerkende neusspray zou een migraineaanval binnen 30 minuten kunnen oplossen.

Terwijl de huidige medicatie migraine slechts enkele uren onderdrukt, zou het effect van de spray Levadex 2 dagen aanhouden, meldt het Belgische HLN. Ook zou het nieuwe middel minder neveneffecten hebben. Dit alles bleek uit klinische testen met het nieuwe medicijn. Mensen met migraine moeten alleen nog 2 jaar wachten, want dan kan de spray pas op de markt komen.

De snelle werking is een direct gevolg van een uniek systeem om de spray in te ademen. Het systeem lijkt op de inhaler die astmapatiënten gebruiken, en zorgt ervoor dat de partikels van het medicijn tot diep in de longen worden gebracht.

Op die manier komt de medicatie snel in de luchtwegen, en wordt het ook snel opgenomen in de bloedstroom en zo naar de hersenen vervoerd. Het probleem van de astma-inhalers, waarbij de medicatie vooral achterin de keel terecht komt, wordt met de neusspray voorkomen.

Migraine wordt veroorzaakt door lage niveaus serotonine die de bloedbanen in de hersenen spastisch doen samentrekken en deze nauwer maken. Dat veroorzaakt onder meer de lichtflitsen, zigzag patronen en blinde vlekken tijdens een migraine-aanval. Wanneer de aders zich weer verwijden, en het bloed terugstroomt, komt de hevige hoofdpijn opzetten.


Wonderspray verdrijft snel migraine  (foto: DAG)