Filmpje onder gejuich in elkaar geslagen jongen opgedoken

Op internet is een filmpje opgedoken van een grof gevalletje zinloos geweld. Een zeventienjarige scholier van een middelbare school in het Amerikaanse Belleville wordt onder luid gejuich in elkaar geslagen in een schoolbus. Volgens de politie betreft het hier een racistische aanval.

Het slachtoffer, een scholier van de West High School in Belleville, Michigan, is namelijk blank, terwijl zijn aanvallers zwart zijn. Op het filmpje zien we hoe de puber herhaaldelijk klappen krijgt, terwijl de rest van de scholieren in de volle bus massaal staat toe te kijken of zelfs te juichen. Uit het filmpje is op te maken dat de jongen een toevallig slachtoffer is dat de vechtpartij niet heeft uitgelokt. Het enige dat hij kan doen, is zo veel mogelijk de klappen te pareren. Volgens de politie heeft het incident niet langer dan vijf minuten geduurd.

Volgens de politie wilde de jongen op een lege stoel gaan zitten, maar er wordt hem door twee scholieren verteld dat hij niet naast hen mag gaan zitten. Als het slachtoffer eenmaal een plekje heeft gevonden, probeert een van de jongens hem uit zijn stoel te duwen. Vervolgens wordt het slachtoffer in zijn nek gegrepen en een paar keer in zijn gezicht gestompt.

Uiteindelijk keert hij terug naar zijn stoel waar hij een paar minuten later wordt getreiterd door een andere scholier. Vervolgens wordt hij in zijn gezicht geslagen. Omdat de buschauffeur blijkbaar niets doet, proberen enkele scholieren de jongen voor de tweede keer te helpen.

Volgens commissaris Don Sax van het politiekorps van Belleville is het incident racistisch gemotiveerd. Hij kwam tot dit oordeel naar aanleiding van de video. Hierop is te zien dat met name de Afro-Amerikaanse jongeren luid staan te juichen terwijl de jongen in elkaar wordt geslagen. "Er is echter absoluut geen enkel motief dat deze daad kan rechtvaardigen", aldus Sax.

Twee tieners zijn voorlopig op water en brood gezet. Autoriteiten hebben vandaag aangekondigd dat de twee zullen worden aangeklaagd. Het duo is in ieder geval niet meer welkom op hun school, zo heeft hoofdinspecteur Greg Moats bevestigd. Volgens Moats hebben zich nog niet eerder onenigheden tussen rassen voorgedaan op de school.  


Het bewuste filmpje van de laffe daad