'Huizenprijzen dalen 20 tot 25 procent'

Huizenprijzen in Nederland zullen gemeten vanaf de piek in 2007 met gemiddeld 20 tot 25 procent dalen. De keerzijde is echter dat banken hierdoor wederom fors in problemen zullen komen.

Dit zegt Tonko Gast, oprichter van vermogensbeheerder Dynamic Credit en adviseur van het ministerie van Financiën omtrent de garantstelling op de Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING in januari van dit jaar.

Vooral voorzichtigheid van banken is de oorzaak van huizenprijsdalingen. Die scherpen de leenvoorwaarden aan en vragen hogere rentes. Dit komt vooral door de stijgende werkloosheid.

Als gevolg van de lagere huizenprijzen zullen kredietbeoordelaars volgens Gast lagere ratings geven aan de hypotheekobligaties van de banken. Hierdoor moeten banken vele malen meer kapitaal aan gaan houden dan op dit moment gebruikelijk is. "Veel banken, ook Nederlandse, houden daar vaak nog geen rekening mee", aldus Gast.

Dit kan ertoe leiden dat financiële instellingen nieuwe kapitaalinjecties van overheden nodig hebben, of genationaliseerd moeten worden. Dat is volgens Gast echter niet de ergste consequentie: "De kredietverstrekking zal dan hard achteruit lopen, en dat maakt een herstel vanuit een vervelend economisch klimaat nog lastiger."

"Zelfs als verreweg de meeste leners gewoon rente en aflossing betalen, kunnen sommige banken al in de problemen komen", stelt de vermogensbeheerder.

Ook in Nederland zijn de afgelopen vijftien jaar hypotheken afgesloten die huiseigenaren al bij een kleine tegenslag niet meer kunnen opbrengen. Door de oplopende werkloosheid zal dit volgens hem vaker gebeuren.

Toch zullen de verliezen op de hypotheekobligaties 'meestal vrij beperkt' zijn. "De banken krijgen vooral last van de reserves ze moeten aanhouden. Die zijn vaak vele malen groter dan het verwachte verlies in een recessie."

Dat is beter dan 90 procent...