'Miljoenennota stemt somber'

Het kabinet schetst voor Nederland in de komende jaren een somber beeld, maar maatregelen om structureel de overheidstekorten van tientallen miljarden terug te dringen ontbreken in de uitgelekte Miljoenennota 2010.

Economieprofessor Sweder van Wijnbergen, tevens lid van PvdA, vindt de aangekondigde bezuinigingen overtrokken. Met de 'draconische plannen' zaait de overheid volgens hem 'onzekerheid'. "35 miljard euro bezuinigen is de overheid met 20 tot 30 procent terugdringen, zo krijg je die 10 procent economische krimp wel", aldus Van Wijnbergen tegenover de NOS.

Oud-minister van Financiën en prominent CDA-er Onno Ruding werpt tegen dat, als je ziet dat de financiën uit de hand lopen, je niet moet wachten tot volgend jaar zomer met plannen bedenken. "Dit is geen plan", aldus Ruding. "Je kan niet alles afschuiven op volgende kabinetten."

De nobele president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink, ook een CDA-er, zit op dezelfde lijn: "De rekening moet betaald worden", aldus de centrale bankier in een vandaag uit te zenden interview met RTL. Volgens de vooraankondiging verwacht hij verder dat een toenemend aantal consumenten en bedrijven in de problemen gaan komen. 

Wellink: "De rekening moet betaald worden"