Maffiakopstuk opgepakt in Italië

De Italiaanse politie heeft gisteren een kopstuk van de beruchte maffiabende 'Ndrangheta' opgepakt. Het gaat om de 61-jarige Carmelo Barbaro, die op de lijst van de dertig gevaarlijkste voortvluchtigen in het land stond, meldden Italiaanse media. Barbaro was sinds 2001 voortvluchtig. Hij is veroordeeld tot 22 jaar celstraf voor onder meer moord.

De topcrimineel was belangrijk binnen de De Stefano-clan op het schiereiland Calabrië. Vorige maand werd de leider van de clan, Paolo Rosario De Stefano in de kraag gevat. Een conflict tussen zijn clan en een rivaliserende maffiafamilie kostte in de jaren tachtig aan honderden mensen het leven.

De 'Ndrangheta' is de maffia van Calabrië. De organisatie heeft een geschatte omzet van 45 miljard euro per jaar door drugshandel, afpersingen en het verstrekken van leningen met woekerrentes. Zij is - naast Cosa Nostra in Sicilië en de Camorra in en rond Napels - een van de beruchtste takken van de georganiseerde misdaad in Italië. In de afgelopen maanden zijn ook andere maffiakopstukken opgepakt.