Karzai behoudt duidelijke voorsprong

De Afghaanse president Hamid Karzai behoudt bij de laatste voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen zijn flinke voorsprong. Na het tellen van 92,8 procent van de stemmen, blijft Karzai aan de leiding met 54,3 procent van de kiezers achter zich.

Zijn grootste concurrent Abdullah Abdullah wist 28,1 van de kiezers voor zich te winnen. Dat blijkt uit vandaag vrijgegeven resultaten van de Afghaanse kiescommissie IEC.

De commissie maakte eveneens bekend 2,15 procent van de stemmen te hebben afgekeurd wegens vermoede onregelmatigheden. Wanneer de laatste 5 procent van de stemmen zullen zijn geteld, is onbekend. Eerder was de verwachting dat dat eind deze week zou zijn.

In het begin van de week liet de kiescommissie weten dat Karzai na het tellen van 91 procent van de stemmen de steun van 54,1 procent van de kiezers had. Abdullah had toen een score van 28,3 procent. Om de verkiezingen al in de eerste ronde te winnen, moet Karzai over de drempel van 50 procent van de stemmen. De oppositie spreekt van grootschalige fraude.