Van Middelkoop: vertrouwen in nieuwe strategie VS

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) heeft vertrouwen in een nieuwe herziene aanpak van de Amerikanen in Afghanistan. Hoewel de strategische herziening van de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, bevelhebber van ISAF, nog niet openbaar is, concludeert Van Middelkoop al wel dat McChrystals ideeën "bijna naadloos" aansluiten op de Nederlandse aanpak.

"Extra concentratie op de noodzaak om vooral de bevolking te beschermen, en niet eerst de vijand te verslaan", aldus de bewindsman. Van Middelkoop was gisteren op bezoek bij zijn Amerikaanse ambtgenoot Robert Gates, waar over McChrystals strategie is gesproken. "Als we er in slagen de bevolking veiligheid te geven, en ook nieuwe economische perspectieven, onderwijs en gezondheidszorg, dan is de overtuiging dat de bevolking voor ons en dus ook voor de Afghaanse regering kiest".

Volgens Van Middelkoop betekent dat nog meer investeringen in de opbouw van het Afghaanse leger en de politie, "ook dat is een onderdeel van de nieuwe strategie van de Amerikanen."