Artiest wint $15.000 met inhoud vuilnisbak

In Nieuw-Zeeland is commotie ontstaan rond de winnaar van de Waikato National Contemporary Art Award 2009. De prijs, die omgerekend goed is voor ruim 7250 euro, is dit jaar toegekend aan een hoop vuilnis. Volgens de kunstenaar is zijn kunstwerk de titel meer dan waard.

Dane Mitchell uit de stad Auckland, die momenteel in zijn optrekje in Berlijn woont, sleepte de prijs in de wacht voor zijn object 'Collateral'. Het kunstwerk is letterlijk de inhoud van de vuilnisbak. Hij had namelijk zijn personeel gevraagd om allemaal weggegooide verpakkingsmateriaal te verzamelen en dit te gebruiken als zijn inzending.

Volgens Mitchell moet men zijn kunstwerk niet provocerend of cynisch opvatten. "Ik werd geïnteresseerd in het tonen of het spelen met de techniek van de materialen zelf", verklaart hij. "Ik wilde juist de samenhang gebruiken. Mijn werk is zeer afhankelijk van de context van de betrokken jury en het museum."

Hij vindt dat zijn kunstwerk de geldprijs zeker verdiend heeft. Ondanks dat hij zelf eigenlijk geen flikker voor het kunstwerk heeft gedaan, is hij echter niet van plan de geldsom met zijn personeel te delen. 

Ook een partijtje rommel in je huiskamer zetten? Het 2500 euro kostende kunstwerk is hier te bewonderen.