Vrijheid in plaats van doodstraf om blasfemie

Een Afghaanse journalist die begin 2008 was veroordeeld tot de doodstraf wegens blasfemie ofwel godslastering, blijkt te zijn vrijgelaten. Hij is geëmigreerd naar een ander land. Dat heeft Reporters Without Borders, een internationale organisatie die opkomt voor de belangen van journalisten, vandaag bekendgemaakt.

De zaak van de student en parttimeverslaggever Perwiz Kambakhsh leidde tot internationale ophef. Afghaanse rechters stelden dat hij de islam en de profeet Mohammed had beledigd met het printen en verspreiden van een internetartikel over de rol van de vrouw in de islam.

Anderhalf jaar geleden kreeg hij de doodstraf, maar dat vonnis werd later teruggebracht tot een celstraf van twintig jaar. De speciale gezant van de EU voor Afghanistan en de hoogste VN-vertegenwoordiger in het land spraken hun zorg uit over het vonnis.

De journalistenorganisatie RWB is blij dat Kambakhsh na bijna twee jaar gevangenschap zijn leven weer kan gaan opbouwen. De organisatie heeft van de advocaat van de verslaggever begrepen dat de Afghaanse president Hamid Karzai een paar weken geleden het gratieverzoek van de man heeft ondertekend.