Brood en cola als anticonceptiemiddel in VK

Een opzienbarend, Brits onderzoek heeft aangetoond dat mythes over anticoncepties wijdverspreid zijn. Zo heeft maar liefst twintig procent van de vrouwen gehoord dat simpele huis- tuin- en keukenmiddeltjes helpen om zwangerschap te voorkomen. Zo zouden huishoudfolie, brood en zelfs vel van kippen zwangerschap tegengaan.

Andere vrouwen noemden zelfs Coca-Cola, kebab en chips als voorbehoedsmiddel. Voor het onderzoek, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Opinion Health en gesponsord door Bayer Schering Pharma, werden maar liefst duizend vrouwen in de leeftijd van achttien tot en met vijftig jaar ondervraagd.

Het blijkt dat fabeltjes over anticonceptie al duizenden jaren worden verteld. Vroeger gebruikte men al krokodillenmest en honing voor de seks. Na de daad greep men zelfs naar bijenwas en zeesponzen. De meest bedwelmende methode was hoogstwaarschijnlijk alcohol getrokken van gestoofde bevertestikels.

Ondanks de huidige kennis lijkt het er echter op dat er nog steeds vrouwen in het moderne Groot-Brittannië zijn die deze onveilige en onbeproefde methoden gebruiken. Dr. Annie Evans, specialist vrouwelijke gezondheid in het Bristol Sexual Health Centre, kijkt er niet van op. "Zo gek is het niet, gezien het feit dat Groot-Brittannië nog steeds het hoogste percentage ongewenste zwangerschappen in Europa heeft", aldus Evans.

Ook rondom de moderne anticonceptiepil bestaan er enkele fabeltjes. Zo gelooft een op de tien ondervraagde vrouwen dat het, na het stoppen met slikken van de pil, nog enkele jaren duurt voor men zwanger kan worden. Sommige vrouwen denken zelfs dat de pil AIDS tegengaat. Professor Steve Field, voorzitter van de Koninklijke Huisartsen, verklaarde: "Dit is verontrustend, maar niet verrassend."

"Ik heb de afgelopen jaren verscheidene patiënten gezien met complicaties. Hoe meer informatie we de mensen kunnen verschaffen over de beschikbaarheid van verschillende methoden van anticonceptie, over hun voor- en nadelen, hoe beter. Het is belangrijk dat de toegang tot advies zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt voor alle leeftijden."