Celstraf voor stelen examenvragen

De Leuvense rechtbank heeft een leraar van het Don Bosco Instituut in Haacht gisteren tot vier maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 275 euro veroordeeld. Hij kreeg deze straf omdat hij in juni 2007 de examenvragen had gestolen van de examens van zijn dochters die ook naar de Don Bosco school gingen. 

De 45-jarige leraar, Geert V, was geschiedenisleraar en coördinator voor het derde jaar ASO (Algemeen Secundair Onderwijs, een onderwijsvorm in België, red.) op het Don Bosco Instituut toen eind 2006 de eerste vermoedens van fraude tegen hem ontstonden. Hij was plotseling ongewoon veel aanwezig en hij dook op lokalen waar hij niet behoorde te komen.

In juni 2007 waren de vermoedens zo groot, dat de directie van de school besloot een val op te zetten. De directeur legde in het lokaal waar de examenvragen bewaard werden de documenten en mappen in een bepaalde volgorde met daartussen paperclips. Op een zondagmiddag zagen getuigen vervolgens Geert V. het lokaal binnen gaan. Later bleek dat de zorgvuldig geplaatste paperclips op de grond lagen en dat de mappen in een andere volgorde lagen: de vermoedens werden bevestigd.

Geert V. zegt zelf dat hij enkel kopieën maakte van de examens om zeker te weten dat de dochters juiste examens kregen. De schooldirectie wilde echter niets van deze uitleg weten en heeft de leraar geschorst en deed aangifte tegen hem. De man dreigt nu naast de celstraf en boete ook zijn baan te verliezen.