Schoenengooier komt vervroegd vrij

Volgende maand komt de 30-jarige Iraakse journalist, beter bekend als de 'schoenengooier' vervroegd vrij wegens goed gedrag. De projectielen misten destijds de toenmalige president van de Verenigde Staten: George W. Bush. 

Muntadhar Al Zeidi haalde het in zijn hoofd om, op 14 december vorig jaar tijdens een persconferentie, het bevriende Amerikaanse staatshoofd te beledigen. 

Door deze daad werd de man een nationale held omdat hij zijn onvrede liet blijken met de Amerikaanse invasie in Irak die in 2003 plaatsvond. Zelfs in enkele andere Arabische landen kon zijn actie veel waardering opbrengen.

Meteen na zijn schoenlancering belandde hij in de cel en werd eerst tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld. Omdat hij geen strafblad had, werd deze veroordeling gewijzigd in een jaar detentie.

Zijn advocaat wist verder mee te delen dat hij vrij zal komen op 14 september. Dit is drie maanden vroeger vanwege 'goed gedrag'. "Dit is een overwinning voor de vrije en respectabele Iraakse media", aldus de advocaat.

Met dank aan devuser_250 voor de submit!