Kleinste huisje voor enorme prijs

Het kleinste huisje van New York staat te koop. Het huisje is zelfs zo klein dat het maar een half adres heeft: 75 1/2 Bedford Street en staat te koop voor 2,7 miljoen dollar (1,9 miljoen euro). Het huisje heeft een woonoppervlakte van 94 vierkante meter, wat neer komt op een prijs van ruim twintigduizend euro per vierkante meter.

Het rode bakstenen huisje is in 1873 gebouwd tussen de huisnummers 75 en 77 in wat ooit een steegje was. Het is slechts 2,74 meter breed en 12,80 meter lang, maar kent wel drie woonlagen. De eerste drie kandidaat-kopers, die zich niet af lieten schrikken door de prijs, hebben gisteren een rondleiding door het huisje gehad.

'Verticale hotelsuite'
De makelaar gaf tijdens de rondleiding toe dat je 'heel creatief moet zijn bij de inrichting van het huisje' aangezien het huisje erg smal is. De makelaar beschrijft het huisje op zijn website als een 'verticale hotelsuite' en twijfelt er niet aan dat iemand de vraagprijs gaat betalen. Het huisje is uniek en ligt in een van de best bewaarde buurten van de stad: West Village.

Op de begane grond bevinden zich een keuken en eetkamer die gescheiden worden door een trap en op de eerste etage bevindt zich de dubbele woonkamer (ook gescheiden door de trap) en een badkamertje. Op de tweede verdieping bevindt zich tenslotte de slaapkamer. Het huisje heeft ook een grote kelder en een lieflijk, schaduwrijk tuintje.

Voor de fotogenieke koper
Volgens de makelaar krijgt het huisje door de grote vensters een 'luchtig karakter' en heerst er een gevoel van 'licht en charme'. Wie het huisje gaat betrekken moet wel tegen drukte kunnen. Dagelijks bezoeken veel toeristen het huisje en het huisje is ook een van de meest gefotografeerde gebouwen in de buurt.

In 2000 kocht de huidige eigenaar het kleine huisje voor 1,6 miljoen dollar (1,1 miljoen euro). De eigenaar daarvoor verkocht het huisje in 1994 voor 270.000 dollar. Hij knapte het huisje op voor 200.000 dollar en maakte een leuke winst.

Foto's en plattegronden zijn hier te vinden.