Rabobank: 1,32 miljard euro winst

Rabobank heeft een moeilijk eerste halfjaar achter de rug door de economische neergang. De nettowinst daalde met 18 procent tot 1,32 miljard euro, tegen 1,61 miljard euro over de eerste helft van 2008. Dat heeft de coöperatieve bank woensdag bekendgemaakt

De bank spreekt van "zware economische omstandigheden". De resultaten werden gedrukt door hogere voorzieningen voor kredietverliezen en "hevige concurrentie" op de Nederlandse spaarmarkt. De totale baten stegen over de eerste zes maanden van het jaar wel, met 9 procent tot 6,26 miljard euro. Door kostenbesparingen daalden de bedrijfslasten met 1 procent tot 3,7 miljard euro.

"Hoewel sommige economen alweer een zwaluw zien, voorzie ik op dit moment nog geen economische zomer. Veel westerse landen kampen met een recessie en Nederland ondergaat zelfs de hevigste terugval sinds de Tweede Wereldoorlog", aldus bestuursvoorzitter Piet Moerland in een toelichting. Daardoor zijn klanten van Rabobank in zwaar weer gekomen.

Het renteresultaat nam af met 1 procent tot 3,89 miljard euro. De toevertrouwde spaargelden van particulieren stegen over de afgelopen periode met 4 procent tot 120 miljard euro. Bedrijven brachten een bedrag van 285 miljard euro onder bij de bank, een daling van 6 procent. "Bij de lokale Rabobanken leidde de concurrentie op de spaarmarkt tot een daling van de rentemarge", aldus de bank.