Goedkoper treinreizen met 'via-trucje'

Sinds vorige maand kunnen treinreizigers geld besparen op retourtjes door een enkele reis te kopen met de gewenste bestemming als 'via'-station.

De Nederlandse Spoorwegen bieden treinreizigers sinds vorige maand onbedoeld de mogelijkheid om fors goedkoper te reizen. De korting kan oplopen tot bijna 20 procent en geldt vooral voor retourtjes op lange afstanden.

Het blijkt aantrekkelijk om een korte enkele reis te kopen met de gewenste verre bestemming als 'via'-station, waardoor het in feite een retourtje is. Reizigers die bijvoorbeeld een retourtje Maastricht-Groningen willen, zijn sinds juli goedkoper uit door een enkeltje naar een bij beginpunt Maastricht gelegen station te kopen, met Groningen als 'via'-station.

Een enkeltje Maastricht - Maastricht-Randwyck 'via' Groningen, leidt éérst naar Groningen en pas op de terugweg naar het buurtstationnetje. Die enkele reis (36,30 euro) is veel goedkoper dan een retourtje Maastricht-Groningen (44 euro).

Prijsverschillen
De prijsverschillen zijn ontstaan doordat de NS de prijs van de kaartjes heeft veranderd met het oog op de invoering van de ov-chipkaart. Met die kaart wordt het traditionele retourtje afgeschaft. Als compensatie werden in juli, toen de prijs van retourtjes met 3 procent werd verhoogd, de enkeltjes gemiddeld 2 procent goedkoper. Die 2 procent is een gemiddelde, benadrukt de NS. Op lange trajecten zijn enkele reizen tot bijna 15 procent goedkoper geworden.

Ook op kortere trajecten kan geld worden bespaard. Een enkeltje Rotterdam-Rotterdam-Noord 'via' Amsterdam kost nu 22,60, terwijl een retourtje tussen deze twee steden 24,70 kost. Hoewel het effect niet bedoeld was, is de reis legaal. De komende maanden gaan de NS de kaartautomaten wel aanpassen om de methode onmogelijk te maken, zegt een woordvoerder.
De 'via'-truc is geopenbaard door de Groningse afdeling van de SP. Lokaal voorzitter Sandra Beckerman wil ermee protesteren tegen het afschaffen van de retourtjes bij de ov-chipkaart, zegt ze, en tegen de prijsverhogingen in het algemeen.

Meer spoorwegflaters lees je hier.