Bevolking Uruzgan niet bang voor Taliban

De bevolking van de Afghaanse provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen zijn gelegerd, heeft zich niet bang laten maken door de Taliban en heeft van de verkiezingen vandaag een feest gemaakt. Dat melden de Nederlandse civiele vertegenwoordiger Michel Rentenaar en de commandant van de Nederlandse militairen in Afghanistan, brigadegeneraal Marc van Uhm.

"Er hing een hele blije en trotse sfeer. De Afghanen straalden uit dat dit de dag was dat ze de toekomst in eigen hand nemen. En dat ze zich niet klein laten krijgen. Mooi om te zien", zegt Rentenaar vanuit Tarin Kowt.

Volgens Van Uhm hadden de Taliban geprobeerd mensen bang te maken; ook vandaag schoten ze nog een twintigtal raketten en mortieren in de richting van posities van het Afghaanse leger. Maar geen van de projectielen richtte enige schade aan. "Alle 48 stembureaus in Uruzgan zijn opengegaan en de hele dag opengebleven. De Afghaanse politie en het Afghaanse leger hebben ervoor gezorgd dat de bevolking veilig kon gaan stemmen", zegt Van Uhm.

Kiezers Uruzgan niet bang voor Taliban  (foto: ANP)