NHG: crisis valt reuze mee

Paniek op de Nederlandse huizenmarkt is totaal niet nodig en de crisis op de huizenmarkt valt ontzettend mee vergeleken met landen als het Verenigd Koninkrijk, de VS en Spanje. Dat zegt Karel Schiffer, directeur van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De slechte doorstroming op de huizenmarkt baart Schiffer wel zorgen. Maar mensen kunnen het slechte nieuws maar beter negeren, zo zegt de directeur: "Met de economie kan het bij ons nog best eens gaan meevallen, net zoals met de Mexicaanse griep. Bovendien: huizen zijn de afgelopen tien jaar in waarde verdubbeld. Dat er nu 5 procent af gaat, is geen reden om te blijven zitten."

Nederland verschilt enorm van andere landen waar de huizenprijzen fors gedaald zijn. "Hier is nooit zo idioot overgefinancierd en zijn mensen altijd fan geweest van het vastzetten van de rente voor een langere periode, wat zekerheid geeft. Ook hebben we een geweldig sociaal vangnet. Dus als je tegen problemen aanloopt, krijg je maanden de tijd om orde op zaken te stellen. En wat betreft werkloosheid zitten we hier eveneens aan de goede kant", aldus Schiffer.

Per 1 juli verruimde het kabinet de NHG-grens van 265.000 naar 350.000 euro om de woningmarkt uit het slop te trekken. Van alle hypotheken die nu verkocht worden, heeft ongeveer 75 procent het label 'NHG'. Schiffer: "Ze zijn niet aan te slepen, we zitten echt aan onze top."

De directeur verwacht dat er tot eind volgend jaar 15.000 tot 20.000 meer huizen verkocht worden door de verhoogde NHG-grens. Veel andere landen tonen interesse in de maatregel.

Negeer dit filmpje (Deel 2)