Geleerden betwisten start ramadan

De islamitische vastenmaand ramadan begint ofwel morgen of overmorgen. Theologen twisten nog of over het precieze moment.

Het begin en het einde van de ramadan hangt af van het verschijnen van de nieuwe maan. Sommigen menen dat de maan met het blote oog te zien moet zijn. Anderen letten op astronomische berekeningen. De beide methodes kunnen tot andere uitkomsten leiden, vooral als de maan schuilgaat achter wolken.

De verschillende opvattingen ondermijnen de oproep tot eenheid waartoe in de ramadan gepreekt wordt. Sommige theologen willen daarom dat, wanneer de maan op een bepaalde plaats wordt gezien, de vastenperiode zonder uitzondering voor alle moslimlanden begint.

In België komen de twee belangrijkste mosliminstellingen van het land vanavond samen over de zaak. Een raad van theologen zal er de begindatum bepalen.

Tijdens de ramadan zijn voor moslims eten, drinken, roken en seks verboden tussen zonsopgang en zonsondergang. Zieken, zwangere vrouwen, ouderen en enkele andere groepen zijn uitgezonderd.