Rusland: kapers Arctic Sea opgepakt

De Russische marine heeft acht mensen opgepakt die het vrachtschip de Arctic Sea zouden hebben gekaapt. De verdachten zijn vier Esten, twee Russen en twee Letten. Dat heeft de Russische minister van Defensie Anatoli Serdjoekov vandaag gezegd, berichtten Russische media.

Het achttal kaapte het schip op 24 juli in de Oostzee in Zweeds territoriaal water. "Deze mensen gingen bij de Arctic Sea aan boord en onder bedreiging van vuurwapens eisten ze dat de bemanning hun bevelen zonder vragen zouden opvolgen", zei Serdjoekov in een gesprek met president Dmitri Medvedev. De kapers naderden het schip in een klein bootje en verklaarden dat ze hulp nodig hadden bij de reparatie van hun eigen schip, aldus de minister.

Het Finse schip, dat onder Maltese vlag vaart, zette na de kaping koers naar Afrika. Op bevel van de kapers werd alle navigatie- en volgapparatuur uitgeschakeld. De Arctic Sea was met een lading hout ter waarde van 1,8 miljoen dollar (ruim 1,25 miljoen euro) op weg naar Algerije en verdween nadat het door Het Kanaal was gevaren. De laatste keer dat er contact was met het koopvaardijschip, was op 28 juli met de Britse kustwacht.

De Arctic Sea werd gisternacht 480 kilometer uit de kust van Kaapverdië teruggevonden. De minister voegde eraan toe dat de kaping zonder een schot te lossen, werd beëindigd. De acht verdachten en de vijftien bemanningsleden van de Arctic Sea zijn aan boord van het Russische oorlogsschip Ladni en worden daar verhoord.