EU: banken kunnen onteigenen

De Europese Commissie (EC) wil dat EU-lidstaten veel meer macht krijgen om bij noodlijdende banken in te grijpen. Overheden moeten banken kunnen saneren en in het uiterste geval aandeelhouders kunnen onteigenen. De EC bereidt dit voorstel momenteel voor en presenteert het in oktober.

Door de huidige wereldwijde financiële en economische crisis moesten sommige banken al genationaliseerd worden, zoals dat bij het Belgisch-Nederlandse Fortis het geval was. Andere banken kregen enorme kapitaalinjecties. De EC wil ministers van Financiën de ruimte geven om eerder bij een bank in te grijpen dan nu vaak is gebeurd.

Brussel speelt hiermee in op een wens van verschillende Europese leiders. In de VS heeft de overheid al meer mogelijkheden om bij een bank in te grijpen. Zo kan een toezichthouder in een weekend een bank overnemen, die deels liquideren en op maandagochtend een afgeslankte, gezondere bank weer teruggeven aan de aandeelhouders.

Barack Obama, de Amerikaanse president, heeft tevens voorgesteld deze mogelijkheden nog verder uit te breiden, zodat niet alleen grote banken maar ook andere financiële instellingen eronder vallen. 

Minister van Financiën Wouter Bos opperde al eerder voor meer instrumenten om aandeelhouders van financiële instellingen te kunnen onteigenen. Nu heeft de nationalisatie van Fortis in België en Nederland tot rechtszaken van aandeelhouders geleid.

Duitsland nam begin dit jaar een onteigeningswet aan om het failliete Hypo Real Estate te kunnen redden. De Britten namen begin vorig jaar al een noodwet aan om Northern Rock te kunnen nationaliseren.