Nieuwe hobby: pilootje pesten met laser

De Nederlandse jeugd heeft tijdens de lange zomervakantie een nieuwe hobby ontdekt. Sinds een aantal weken regent het klachten van piloten van verkeersvliegtuigen. Zij zeggen op en boven Schiphol te worden gehinderd door felle laserstralen, die vanaf de grond op de cockpit worden gericht.

De Koninklijke Marechaussee heeft dit vandaag bevestigd tegenover de Telegraaf. Naast de militaire politie, hebben ook de politie Kennemerland, de Luchtverkeersleiding Nederland en de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) tientallen klachten ontvangen.

Het pilootje pesten is namelijk een levensgevaarlijk spelletje. Als men een fractie van een seconde in een laserstraal kijkt, raakt men tijdelijk verblind. Hierdoor kan de piloot de controle over zijn stuurknuppel verliezen met een ongeluk als gevolg.

Gelukkig hebben er zich nog geen ongelukken voorgedaan bij onze nationale luchthaven naar aanleiding van de laserstralen. De politie en Marechaussee hebben nog geen enkel idee wie er achter de 'aanslagen' zit. Ze hebben toegezegd nu strenger te zullen optreden.