Kopers van Staatsloten voelen zich misleid

De Reclame Code Commissie heeft in korte tijd veel klachten binnengekregen over de reclamecampagne van de Staatsloterij. Consumenten voelen zich misleid door de aankondiging dat de jackpot van 27,5 miljoen euro op 10 augustus gegarandeerd zou vallen. Maandagavond viel het winnende nummer op een zogeheten eenvijfde lot. De winnaar krijgt niet de hele jackpot, maar eenvijfde deel: 5,5 miljoen euro.


De overige 22 miljoen euro wordt doorgeschoven naar de volgende trekking op 10 september. Omdat de Staatsloterij in de aanloop daar naartoe misschien dezelfde spotjes gaat gebruiken, neemt de Reclame Code Commissie de klachten met spoed in behandeling. Mogelijk wordt komende donderdag al uitspraak gedaan.

Een woordvoerder van de Staatsloterij noemt het vervelend dat er verwarring is ontstaan over de trekking. 'We gaan hard op zoek naar een manier om de ruis weg te nemen.' Zelf vindt hij dat de boodschap op radio, tv, internet en in bioscopen en kranten duidelijk genoeg was. 'We hebben altijd gezegd dat de jackpot gegarandeerd valt, niet dat er zeker 27,5 miljoen euro wordt uitgekeerd. Dat hebben mensen en media ervan gemaakt.'

Dat die jackpot bij trekking van een eenvijfde lot 'slechts' 5,5 miljoen euro bedraagt, was voor kopers van dergelijke loten voor zover bekend geheel duidelijk. Het gaat hier om de indruk die de reclames wekken. Mensen zouden ervan overtuigd zijn dat deze maand de laatste mogelijkheid is om kans te maken op zo'n hoge prijs.

Voor veel lotenkopers was die hoge jackpot inderdaad een extra aanleiding om één of meer loten te kopen. Op de laatste ochtend voor de trekking werden nog 930 duizend loten verkocht. Daarmee kwam het totale aantal op 8,6 miljoen loten, een hoogtepunt voor de Staatsloterij.

Opvallend daarbij is dat meer dan de helft van de verkochte loten eenvijfde loten waren. Dat verhoogt de kans dat de jackpot op zo'n lot valt aanzienlijk. Het is namelijk niet zo dat alle vijf de delen van een eenvijfde lot worden verkocht. Elk lot heeft een uniek nummer en de hoofdprijs valt of op een heel lot of op een eenvijfde lot. De kans dat de 27,5 miljoen euro maandag niet geheel zou worden weggegeven, was dus meer dan 50 procent.

Overigens was de Staatsloterij wel voorbereid op de verwarring die trekking van een eenvijfde lot zou kunnen veroorzaken. In de verkooppunten lagen informatiefolders klaar. En op internet en in kranten verscheen vandaag een advertentie met uitleg onder een mannetje dat de staart van een oranje Staatsloterijhaai omhoog houdt. Het staat symbool voor de blijdschap met een deel van de 27,5 miljoen.


Kopers van Staatsloten voelen zich misleid  (foto: DAG)