Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 2

Dit weekend werd de tweede speelronde van de Eredivisie gespeeld. Ajax won met 4-1 van RKC Waalwijk, FC Twente en PSV speelden gelijk, en ADO Den Haag verspeelde een 2-0 voorsprong.

Voor het eerst sinds 1 februari heeft NEC weer eens een thuiswedstrijd gewonnen. Destijds won het van Feyenoord, vrijdag was sc Heerenveen de tegenstander. Aanwinst Bjorn Vleminckx toonde in zijn tweede officiële wedstrijd voor NEC zijn waarde door tweemaal te scoren. Na zes minuten tekende hij de 1-0 aan, en hoewel NEC daarna sterker was dan Heerenveen werd er niet meer gescoord voor rust. In de tweede helft bleef NEC druk zetten, wat in de 56e minuut resulteerde in de 2-0 door een doelpunt van Fejzullahu. Tien minuten later maakte El-Akchaoui de 3-0, en in de 82e minuut was het Vleminckx die zijn tweede doelpunt van de avond maakte. Heerenveen deed nog iets terug via Papadopoulos, maar dat kon niets meer veranderen aan de winst van NEC: 4-1.

Ajax had lange tijd moeite met RKC Waalwijk. De Amsterdamse ploeg begon explosief aan het duel, wat na dertig seconden al resulteerde in een doelkans voor Suarez, maar zijn schot knalde uiteen op de doelpaal. Na tien minuten was het wel raak, Van der Wiel schoot na een een-tweetje met Cvitanich de bal binnen. Even later had Cvitanich een niet te missen kans op 2-0, maar ploeggenoot Dennis Rommedahl was een sta in de weg, hij kreeg de bal hard tegen zich aangeschoten door de Argentijn. Na een klein half uur wist Benjamin de Ceulaer de Amsterdamse defensie te omspelen en de 1-1 te maken. Het duurde tot in de 71e minuut voordat Ajax eindelijk weer de leiding nam. Na een makkelijk gegeven vrije trap werd Suarez in het penaltygebied door Gudde onderuit gehaald. Gudde kreeg zijn tweede geel en kon vertrekken, Suarez kreeg een strafschop die hij vervolgens onberispelijk binnenschoot. Het verzet van RKC was hiermee gebroken, waarna Suarez met nog twee doelpunten een hattrick maakte en de eindstand op 4-1 bepaalde.

In Enschede kende de wedstrijd tussen FC Twente en PSV eenzelfde scoreverloop als afgelopen seizoen. FC Twente kwam via Douglas in de 19e minuut op 1-0. Hij profiteerde bij een hoekschop van een botsing tussen Isaksson en Toivonen en kon vrij inkoppen. Waar PSV vorig seizoen tot de allerlaatste minuut wachtte om de gelijkmaker binnen te tikken, was het er vandaag sneller bij, in de 25e minuut was het Dzudzsák die de 1-1 maakte. In de tweede helft was FC Twente aanvankelijk sterker, maar dat resulteerde niet in doelpunten. Namens PSV waren Koevermans en Lazovic dicht bij een doelpunt, maar Boschker maakte geen fout.

VVV-Venlo, dat vorige week knap met 3-3 (na een 2-0 achterstand) gelijkspeelde tegen PSV, trad vandaag aan tegen ADO Den Haag. De Hagenezen stonden binnen een half uur met 2-0 voor door een doelpunt van Verhoek en een penalty van Van der Bergh. Maar net als tegen PSV gaf VVV zich niet gewonnen en ging het op zoek naar doelpunten. Zeven minuten na de 0-2 was het de in de belangstelling van diverse topclubs staande Honda die de aansluitingstreffer maakte. Vorig seizoen was al gebleken dat ADO moeilijk een voorsprong kon vasthouden, en ook vandaag slaagden ze daar niet in. In de 76e minuut was het opnieuw Honda die de eindstand bepaalde: 2-2. ADO Den Haag eindigde de wedstrijd met negen man door twee rode kaarten voor Soltani en Van der Bergh. Beide spelers ontvingen twee keer geel.