'RVD zet Nederland te kakken'

Verslaggever Bas Paternotte van HP/De Tijd stelt dat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) "Nederland te kakken zet." Hij schrijft dit in een brief aan de Nationale Ombudsman.

Paternotte valt over het feit dat de RVD het Amerikaanse persbureau AP voor de rechter daagt, omdat AP foto's gepubliceerd heeft van de vakantie van de koninklijke familie. Dat de RVD de Nederlandse pers aanpakt is volgens Paternotte geen probleem: "Als die kranten met die Mediacode van het Koninklijk Huis instemmen, moeten ze niet gaan zeuren dat ze opeens een brief krijgen van uw confrère de Landsadvocaat." Maar de vierduizend medewerkers van AP kunnen volgens de journalist onmogelijk allemaal bekend zijn met de 'zelfverzonnen' mediacode van de RVD.

"Volgens mij zitten die Amerikanen ons nu keihard uit te lachen," aldus Paternotte. "Dat gezeur van die ambtenaren is niet goed voor mij als burger, de Majesteit én de Nederlandse economie. Ik vind dat niet echt getuigen van een gezonde Hollandse VOC-mentaliteit. Want het mag toch niet zo zijn dat de RVD Nederland in den vreemde te kakken zet?"