'Homo wordt van therapie niet hetero'

Velen van ons wisten het al: als je homoseksueel bent, dan is dat zo, het zit in je. Je kunt dat niet zomaar terugdraaien naar heteroseksueel. De Amerikaanse vereniging van Psychologen (APA), was daar nog niet zo zeker van en deed er onderzoek naar. Conclusie: inderdaad, als je homo bent, dan is dat zo en blijft dat zo.

En dus zouden alle 150.000 psychologen die aangesloten zijn bij de APA moeten stoppen met het aanbieden van de therapie waarmee homo's weer hetero's kunnen worden.  De therapieën kunnen zelfs schade aanrichten. "Studies wijzen uit dat mensen hooguit leren om hun gevoelens te negeren en niet in te gaan op homoseksuele verleidingen", zegt onderzoekster Judith Glassgold.

De onderzoekster heeft zelfs ontdekt dat de therapie kan leiden tot depressie of zelfs tot zelfmoord. Hoe kan het dan dat de therapie nog aangeboden mag worden? Sinds 1975 is homoseksualiteit voor de APA geen ziekte meer. Maar voor conservatieve Amerikanen bieden veel psychologen programma's aan, waarin ze claimen van homo's hetero's te kunnen maken.