'Graf van Van Oranje mag niet open'

Het graf van Willem van Oranje wordt als het aan Martin Stoelinga, fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft, ligt niet geopend. Het is volgens hem grafschennis. Directeur Willem van Spanje van Delft Forensics is echter van mening dat het openen van het graf noodzakelijk is om achter de exacte doodsoorzaak van de Vader des Vaderlands te komen.

Sinds september vorig jaar onderzoeken het onderzoeksbureau Delft Forensics en museum Het Prinsenhoef de moord op Willem van Oranje. Het doel van het onderzoek is om erachter te komen hoe de schietpartij op de prins precies heeft plaatsgevonden. Stoelinga heeft nu aan het college van burgemeesters en wethouders van Delft gevraagd of zij echt geloven of de waarheid over de moord boven water komt. Hij trekt de noodzaak van het openen van het graf in twijfel.

De onderzoekers willen bij hun speurtocht kijken uit welk wapen de kogels kwamen die de gaten onderaan de trap bij de voormalig eetkamer hebben gemaakt. Zij willen weten of deze afkomstig zijn uit het wapen van Balthasar Gerards. Hij schoot op 10 juli 1584 Willem van Oranje dood. De onderzoekers hielden ook schietproeven in de kelder van het museum en een bouwtechnisch onderzoek is ook onderdeel van de speurtocht naar antwoorden. 

Volgens Van Spanje is het noodzakelijk om te weten hoe lang Willem van Oranje was. Alleen zo kunnen zij erachter komen hoe hij precies om het leven kwam. Hiervoor moet volgens Van Spanje het graf geopend worden. Stoelinga is echter van mening dat dit niet nodig is, omdat het algemeen bekend is dat de Vader des Vaderlands ongeveer 1,55 meter lang was.

Met dank aan Redcoon voor de submit.