Ongewoon mild tornadoseizoen in VS

Tot dusverre blijkt het een ongewoon rustig jaar te zijn in het beruchte 'Tornado Alley'. Voor die mensen die niet bekend zijn met dat begrip, we praten hierover het gebied van (midden) Texas, Kansas tot Nebraska, Minnesota, Iowa en Ohio, staten in de VS. Voor de bewoners is dat natuurlijk goed nieuws, maar niet voor de onderzoeks- en chaseteams die miljoenen investeren om een beter beeld te krijgen van het Tornado-begrip

"Elke dag sta je vroeg op, pak je je spullen en ga je op weg, klaar om geschiedenis te schrijven. Het is dan ook erg frustrerend als het dag in dag uit voor niets is en er gewoon niets gebeurd", aldus Don Burgess, een onderzoeker van de universiteit van Oklahoma. "Maar natuurlijk zijn we ook blij dat dit jaar een jaar is met minder doden, gewonden en schade".

Tot nu toe kwamen er 826 tornado's voor (in het hele land) tot aan 30 juni, terwijl het gemiddelde van de afgelopen jaren op 934 uitkomt. Verreweg de meeste daarvan vinden dus plaats in Tornado Alley.

Eind mei kwam het zelfs voor dat zeventien dagen lang er geen enkele tornadowaarschuwing werd uitgegeven in dat gebied. Ongekend, mede omdat daar normaliter een hoogtepunt zit qua tornadoaktiviteit.

Meteorologen geven als verklaring niet het alom bekende broeikaseffect, maar een verschuiving in de straalstroom, die van tijd tot tijd op aarde plaats vind. "Normaliter loopt die stroom boven de VS van noord naar zuid, maar af en toe zoals in 2009, loopt de stroom van oost naar west", aldus Joe Schaefer, hoofd van het stormenvoorspellingsinstituut.

De kalmte is een zeer welkome afwisseling na het catastrofale seizoen in 2008. Toen waren er meer dan 1300 tornado's gesignaleerd, waarbij 121 mensen om het leven kwamen. En dit was alleen tot eind juni. In totaal vielen er in 2008 126 doden in de VS door de 1700 tornado's die dat jaar plaatsvonden.

Natuurlijk zijn er ook dit jaar killerstorms geweest in de VS. De ergste tornado van 2009 sloeg toe in de nacht van 10 februari in Oklahoma. Daar vielen toen 8 doden. Tot eind juni vielen er tot nu toe 21 doden, veel minder ten opzichte van 2008. De zuidelijke staten hebben in februari het hoogseizoen qua tornadoaktiviteit, maar in de lente springt die balans richting het midden.

Meer informatie over het tornadoseizoen in de VS kun je lezen in dit topic .

Met dank aan Frutsel voor de herschreven submit


Tornado's uit de film The Day After Tomorrow (2004)