Britse soldaat veroordeelt Afghanistan-oorlog

Donderdag vond een unieke gebeurtenis plaats in het Verenigd Koninkrijk. De 27-jarige Joe Glenton, een Britse Afghanistan-veteraan, heeft in een brief uitleg gegeven waarom hij weigert terug te keren op de Britse missie in Afghanistan. Hij is de eerste militair in actieve dienst die de oorlog in Afghanistan tegen het terrorisme publiekelijk veroordeelt.

In de brief aan de Britse premier Gordon Brown geeft Glenton de autoriteiten een veeg uit de pan: "Ik ben ervan overtuigd dat de oorlog niet gewonnen kan worden en ik betreur dat de moed en volharding van kameraad-soldaten een instrument geworden zijn van het Amerikaanse buitenlands beleid."

"De oorlog in Afghanistan beperkt het risico op terreur niet, verbetert geenszins het leven van de Afghanen en zaait dood en vernieling in het hele land. Groot-Brittannië heeft niets te zoeken in dit land", schrijft de militair ter attentie van Brown. "Ik denk ook niet dat onze zaak in Afghanistan goed of rechtvaardig is. Ik smeek u, Mijnheer, onze soldaten naar huis te halen." De gedeserteerde Glenton riskeert twee jaar cel.

Volgens een peiling die deze week werd bekendgemaakt, meent 58 procent van de Britten dat de oorlog in Afghanistan tot mislukken gedoemd is. Het Britse leger verloor er in juli 22 manschappen, de zwaarste verliezen op maandbasis sinds oktober 2001.

Eerder deze week werd bekend dat de Britse missie in Afghanistan veel verborgen kosten heeft. Zo heeft de Britse inzet tot nu toe 12 miljard pond (13,9 miljard euro) gekost en zijn er sinds 2001 maar liefst 30.000 Afghaanse burgers omgekomen.